Modernizace řídící elektroniky dalekohledu

asdf

Modernizace řídící elektroniky spektrografů


V roce 2010 pak došlo k modernizaci řídící elektroniky spektrografů. Stávající elektronika byla dodaná brněnskou firmou Astrolab, tedy fakticky dílo jediného člověka, ing. Milana Wudii (8. 11. 1963 - 2. 7. 2007). Ing. Wudia byl skvělý elektrotechnik a jeho řídící systém 2m dalekohledu byl dokonale spolehlivý a funkční. Byl však vyroben "na míru", jako systém unikátních prvků. K nim nebyla téměř žádná dokumentace, ing. Wudia měl "všechno v hlavě". Po jeho předčasné smrti tak nebyla možná žádná případná oprava či servis. Rozhodli jsme se tedy přistoupit k modernizaci dříve, než jakákoliv (třeba i banální) závada odstaví spektrografy z provozu. To by byla doslova katastrofa, protože coudé spektrografy byly jediné měřící přístroje navěšené k dalekohledu. Dlouholetým vývojem byly všechny ostatní přístroje odstaveny z důvodu nepoužívání. Havárie řídící elektroniky spektrografů by tak znamenala dlouhodobé odstavení práce celého dalekohledu.

Výběrové řízení vyhrála firma Projectsoft HK, smlouva o modernizaci řídící elektroniky byla podepsána v dubnu 2010 a do konce roku byla modernizace provedena a dalekohled uveden do plného provozu.

Výrobcem elektronických prvků je firma Siemens.

Opět se jedná o stavebnicovou strukturu, která umožňuje jednotlivé řídící karty vyměňovat. Opět je poskytnuta desetiletá záruka na dodávky přesně stejných řídících karet, navíc tím, že i v dalších letech budou novější a novější karty kompatibilní s těmi původními. Celková životnost řídící elektroniky je tak opět dostatečná.

Skříň s elektronikou je umístěna v přízemí v chodbičce, která prochází skrz pilíř dalekohledu a kterou se vstupuje do řídící místnosti dalekohledu (tzv. operační místnost).