Další příprava mise Plato dostala zelenou

Každé kosmické zařízení připravované v rámci projektů Evropské kosmické agentury (ESA) prochází kontrolními audity. Výjimkou není ani mise PLATO určená k pátrání po extrasolárních planetách podobných Zemi. Revize stavu projektu v tomto případě probíhala v období mezi červencem a prosincem 2021. Hodnotící týmy složené z více než 100 odborníků na různé aspekty mise byly rozděleny do dvou panelů – jeden pro raketu (nosič) a druhý pro užitečné zatížení. Závěry ESA oznámila 11. ledna 2022. Podle komise je vše v pořádku a s přípravou mise Plato lze pokračovat.

Na misi PLATO se podílí také skupina výzkumu exoplanet Stelárního oddělení Astronomického ústavu AV ČR, která se v rámci projektu PLATOSpec rekonstruuje dalekohled s primárním zrcadlem o průměru 1,5 m na Obesrvatoři ESO La Silla v Chile. Ten bude sloužit jako jeden z podpůrných pozemních teleskopů mise PLATO.

Zajímavosti o tom, jak tento dalekohled pomůže s výzkumem extrasolárních planet, si můžete poslechnout v prvním letošném dílu seriálu Czech Space News Podcast. Na otázky Vojtěcha Kovala a Jana Spratka odpovídá vedoucí skupiny exoplanet Stelárního oddělení ASU Petr Kabáth.

Related Posts