V Praze se konal seminář k 450. výročí narození Jana Keplera

V pondělí 10. ledna se na Gymnáziu Jana Keplera v Praze konal seminář k 450. výročí narození tohoto astronoma, a současně i k 50. výročí pojmenování gymnázia Keplerovým jménem (1971). Johannes Kepler se sice narodil 27. prosince 1571, ale termín semináře byl stanoven na 10. ledna, protože mezi svátky by se řada hostů nemohla zúčastnit.

Seminář se konal pod záštitou Jednoty českých matematiků a fyziků. Mezi řečníky patřili mimo jiné i prorektor UK prof. Jan Royt (Ústav ději umění FF UK), předsedkyně Jednoty českých matematiků a fyziků doc. Alena Šolcová a ředitelka Hvězdárny a planetária v Českých Budějovicích ing. Jana Tichá. Mezi hosty byli bývalý dlouholetý ředitel Gymnázia Jana Keplera a nynější senátor Jiří Růžička a současná ředitelka GJK Ivana Landsingerová.

Johannes Kepler bydlel v roce 1601 v domě Jakuba Kurze ze Senftenavy, který se nacházel v místech, kde dnes stojí budovy Gymnázia Jana Keplera. Dům byl zbořen v 18. století během tereziánských přestaveb Prahy. V domě Jakuba Kurze ze Seftenavy bydlel Kepler jako asistent a spolupracovník Tychona Brahe. Bohužel spolupráce obou astronomů skončila po krátké době Tychonovou smrtí. Kepler však zůstal v Praze až do roku 1612. Právě v Praze objevil první dva zákony pohybu planet, publikoval je v knize Nová astronomie, která vyšla právě v Praze v roce 1609. Třetí zákon (tzv. zákon harmonický) publikoval v roce 1619 v Linci.

Seminář připomenul Keplerovo dílo, samozřejmě včetně zákonů pohybu planet, ale i méně známé výsledky (například Keplerův příspěvek ke kombinatorice a uspořádání). Další příspěvky představily i Keplerův vztah k pražské univerzitě, k rudolfínské Praze a kulturnímu prostředí na dvoře císaře Rudolfa II. Celkem se na semináři vystřídalo 9 řečníků.

Přednáší Miroslav Šlechta. Foto: P. Suchan

M. Šlechta ze stelárního oddělení AsÚ AV ČR ve svém příspěvku diskutoval (zdánlivě nesouvisející) spojení Johanna Keplera s moderním výzkumem exoplanet. Avšak právě z Keplerových zákonů pohybu planet a z Galileiho fyzikálních výzkumů vyplývá Newtonův gravitační zákon, který se využívá k výzkumu pohybu nebeských těles, ať dvojhvězd a vícenásobných systémů, tak exoplanet.

Přednáší Miroslav Šlechta. Foto: P. Suchan

Součástí prezentace bylo i stručné představení pracovní skupiny pro výzkum exoplanet, která pracuje na stelárním oddělení AsÚ, a metod, jež k výzkumu používá (např. spektroskopická měření radiálních rychlostí). Přednáška M. Šlechty mimo jiné ukázala, že astronomické výsledky mohou nalézt aplikaci v nečekaných souvislostech a někdy i s velkou časovou prodlevou, třeba i přes několik staletí.

V průběhu semináře, kromě přednášek, také předsedkyně JČMF Alena Šolcová předala ředitelce GJK plaketu s reliéfem Jana Keplera, společně s Janou Tichou předaly GJK potvrzení o pojmenování planetky č. 161230 Martinbacháček (rektor univerzity, přítel a podporovatel Jana Keplera). Rovněž byly předány medaile úspěšným řešitelům matematické olympiády (zpoždění bylo dáno epidemií covidu). Tři z oceněných řešitelů jsou studenty GJK.

Related Posts